Het verpakken van bulk- en stortgoederen in zakken | Arodo
Het samenspel tussen doseer- en weegsysteem

Voor het behalen van consistente vulgewichten is een samenspel tussen het doseer- en weegsysteem van groot belang. Het weegsysteem neemt direct het gedoseerde gewicht waar en bestuurt het doseersysteem.
De besturing van het doseersysteem bestaat uit het starten en stoppen van de grof- en fijndosering. Bij schroefdoseersystemen komt daarbij nog het openen en sluiten van kleppen op de grove en fijne doseerschroef welke een abrupt onderbreking van de productstroom mogelijk maakt.

Tijdens de doseercyclus neemt het gewicht toe totdat de voorafslag is bereikt. Daarna blijft het gewicht toenemen omdat er nog product onderweg is. Het product dat de doseerinrichting heeft verlaten maar nog niet op de weger is aangekomen, noemt men naval.

Er ontstaat ook druk op de weger door de impact die het product na de val veroorzaakt op de weger. Alhoewel deze druk praktisch volledig wegvalt na het overschakelen van de grof- naar de fijndoseercyclus, geeft deze een zichtbare tijdelijke uitschieter in het gewicht.

Het samenspel tussen het doseer- en het weegsystemen vraagt dan ook om optimalisatie waarin het weegsysteem zal moeten anticiperen op wat er navalt uit het doseersysteem. Om die reden zal de weger een bepaald gewicht vóór het eindgewicht afschakelen.

De navalwaarde wordt automatisch in een elektronische weegmodule berekend. Dit doet de weegmodule nadat een weging klaar is. De module wacht dan tot stilstand en vergelijkt de weging met de ingestelde waarde. De module zal de navalwaarde corrigeren met een percentage van het gemeten verschil.

Meer weten? Contacteer de technische experts van Arodo.

Tags

Datum van inzending

Andere posts over dit thema

“Ook de verpakkingsindustrie evolueert! Arodo wil een voortrekkersrol spelen op vlak van verpakkingsoplossingen op maat. Via onze nieuwsbrief houden we u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.”

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes, wijzigingen en aanbiedingen in één pakket. Enkel bij interessante nieuwtjes bezorgen we een e-mail, niemand houdt van spam.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes, wijzigingen en aanbiedingen in één pakket. Enkel bij interessante nieuwtjes bezorgen we je een e-mail, niemand houdt van spam.

We contacteren u graag!

Voer alsjeblieft uw naam en telefoon nummer (inclusief landnummer) in.
We bellen u zo snel mogelijk terug.

Call me back