Kemin - VS

Door goed te luisteren naar hun noden en deze te integreren in de machines, helpen we Kemin om processen te optimaliseren.

Het optimaliseren van het verpakkingsproces is een continu aandachtspunt bij bedrijven die bulk- en stortgoederen verpakken. Zo ook bij het Amerikaanse familiebedrijf Kemin, al meer dan 60 jaar specialist in additieven voor dierenvoeding. Wereldwijd zijn er meer dan 2.000 medewerkers actief in 90 landen. In Herentals bevindt zich het hoofdkantoor voor Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika met een productiesite van veevoederadditieven. Het is in ook in België dat de samenwerking met Arodo begon.

Focus op ergonomie

Kemin Industries breidde in sneltempo uit om zoveel mogelijk klanten – zeg gerust de helft van de wereldbevolking – te voorzien van hun hoogkwalitatieve producten. Met name de dierenvoedingsindustrie en gezondheidsindustrie, maar ook bedrijven in de schoonheidssector zijn gebaat met hun oplossingen. Het bedrijf voelt de nood aan lokale, innovatieve ingrediënten in de markt goed aan, en probeert daarop in te spelen. Om de sterke groei te ondersteunen, dacht men uiteraard ook na over slimme technologische ontwikkelingen in de productiesites, en zette men de eerste stappen in de ergonomische wereld.

"Schot in de roos"

“Onze vers gemalen poederproducten gedragen zich uiterst licht en waterachtig bij het afvullen”, vertelt Dany Peeters, plant manager in Herentals. “Dit maakt het verpakkings- en stapelproces moeilijk en er komt veel manueel werk bij kijken. In Herentals testte men een tiental jaar geleden een vacuümstapelhulp uit om het palletiseren te verlichten, maar dat verliep niet volledig naar wens. Toen ik op een beurs de verpakkingsoplossingen van Arodo leerde kennen, was ik toch wel onder de indruk. Specifiek voor Herentals was ik op zoek naar een geautomatiseerde vullijn, maar Arodo adviseerde ons om eerst te experimenteren met hun semiautomatische palletiser. Dat was een schot in de roos.”

Verpakkingsmachine feed

Van testpalletiser tot volledige vullijn

Na een eerste palletiser koos Kemin Herentals al snel voor een tweede, om in 2012 volop voor automatisering te gaan met een complete vullijn: nieuw producttransport, buffersilo’s en een volautomatische vulmachine. “We hadden ook wel bij de concurrent gekeken”, gaat Dany verder, “maar Arodo viel op qua ervaring, de compactere technieken, de snelheid van hun serviceafdeling en de prijstechnische kant. In Herentals hebben we de verpakkingsprocessen duidelijk kunnen optimaliseren. De afzakissues zijn verdwenen.”

Ondertussen kennen we bij Arodo de producten van Kemin steeds beter, en dat helpt ons bij het verder aanbieden van verpakkingsoplossingen op maat. Het moederbedrijf van Kemin in Amerika voelde dat het goed zat in Herentals, en wilde ons werk ook wel eens zien.

Excellence center van de wereld

“We kregen de kans om de technologie van onze zakkenvulmachines en sluitsystemen te presenteren aan het management”, gaat Jan-Mathijs van Noort verder, sales manager bij Arodo. “We toonden out of the box oplossingen en de voordelen van ons vacuümsysteem. Na een reeks testen kregen we het volle vertrouwen om ook voor Amerika een volledig nieuwe vullijn voor zakgoed te bouwen, inclusief AROVAC®-vacuümtechniek. Door goed te luisteren naar hun noden en die te integreren in de machines, helpen we Kemin om processen te optimaliseren.”

Herentals fungeert ondertussen als excellence center voor de wereldwijde vestigingen en is het uithangbord voor de proven technology van Arodo. Tussen het startproject in Herentals en de ontwikkeling van de vullijn voor Amerika, leverden we gelijkaardige systemen aan de Kemin vestigingen in China, Rusland en India. In totaal werkt Kemin nu met 6 afzakmachines en 5 palletisers van Arodo.